Goed eten na het hardlopen: hier moet je aan denken!

Hardlopen is een van de meest intensieve sporten. Tijdens het hardlopen wordt het lichaam enorm uitgedaagd. De spieren krijgen het zwaar te verduren. Daarom is het belangrijk dat je lichaam voldoende bouwstenen aangeboden krijgt. Het heeft de nodige hoeveelheid vitamines en mineralen nodig om te kunnen blijven functioneren. Supermarkt online bestellen bij Butlon.com klinkt misschien gemakkelijk om de juiste spullen in huis te halen. Maar weet je eigenlijk wel wat je nodig hebt om jouw spieren het nodige herstel te bieden?

Heb jij binnenkort een hardloopwedstrijd op de planning staan? Of wil je een lange tocht maken? Of ben je gewoon op zoek naar voedingstips voor na een enkele sessie hardlopen? In dit artikel geven we enkele tips om jouw voedingsschema op het hardlopen aan te passen.

Goed eten na het hardlopen: hier moet je aan denken!

Houd rekening met het sportschema

Allereerst is het belangrijk om iedere week een duidelijk sportschema op te stellen. Wanneer ga je precies hardlopen? En hoeveel kilometer? Op basis van die informatie kun je vervolgens ook een weekmenu samenstellen. Wat te eten vandaag? Kies voor maaltijden die extra veel eiwitten bevatten. Eiwitten zijn noodzakelijk voor het spierherstel. Zeker na een lange work-out heb je dan ook een goede hoeveelheid eiwitten nodig. Zet daarom zeker vette vis en gevogelte op het menu.

Soms is het ook verstandig om tijdens het hardlopen alvast wat te eten. Bijvoorbeeld wanneer je langer dan 1,5 a 2 uur achtereen loopt. In dat geval kan de energievoorraad in je spieren totaal uitgeput raken. Wanneer je niet tijdig optreedt, kan dit je prestaties negatief beïnvloeden. Probeer dit dan ook zoveel mogelijk te voorkomen. Je kunt je energievoorraad op peil houden door iets te drinken of te eten wat veel suikers en/of koolhydraten bevat. Een banaan, mueslireep of ontbijtkoek volstaat. Tijdens een wedstrijd kan het uiteraard lastig zijn om even snel wat te eten, daarom zijn er gelukkig een aantal drankjes verkrijgbaar die hetzelfde effect kunnen bereiken. Eenmaal thuis kun je je energievoorraad verder aanvullen door te kiezen voor eten bestellen of een eerder gemaakte voedzame maaltijd te nuttigen.

Eet geen grote maaltijden vóór het hardlopen

Het is belangrijk om vlak voor het hardlopen geen grote maaltijden meer te eten. Het verteren van voedsel kan in het gedrang komen wanneer je je lichaam ook nog eens uitput met het sporten. Hierdoor kunnen uiteindelijk maagklachten ontstaan. Dit betekent echter niet dat je altijd op nuchtere maag moet gaan sporten, want ook dit kan vervelende gevolgen hebben. Eet daarom tot ongeveer een uur voor het sporten nog even iets kleins. Denk aan een belegde boterham, wat fruit of een banaan.

Enorme trek na het sporten? Met fast food delivery amsterdam heb je altijd binnen mum van tijd een heerlijke voedzame maaltijd in huis. En na een paar uur sporten mag je jezelf best wel een beetje verwennen, nietwaar?

Eet snel na het sporten

Wacht niet te lang met eten na het hardlopen. Wanneer je langer dan twee uur wacht loop je het risico dat er te weinig eiwitten beschikbaar zijn voor het spierherstel. Hierdoor kan je last krijgen van spierpijn en kunnen blessures eerder ontstaan. Zorg er daarom voor dat je zo snel mogelijk een voedzame hoofdmaaltijd nuttigt. Een normale hoofdmaaltijd levert, als het goed is, voldoende energie en eiwitten om de spieren te ondersteunen. Lekker eten in Enschede mag natuurlijk ook, maar – wanneer je een beetje op de lijn wilt letten – is het dan wel verstandig om de juiste keuzes te maken! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *