Marathon lopen voor het goede doel: waarom?

Het wordt steeds populairder om voor een goed doel te sporten. Zoals het lopen van een marathon voor het goede doel: waarom doen wij dit zo veel en zo graag?

Marathon lopers in Nederland
Marathon lopers in Nederland

De grote toename in sportevenementen opgezet voor zekere goede doelen is niet ongezien gebleven. Elk groot evenement levert hoge opbrengsten aan variërende goede doelen en wij doen er graag aan mee. Waarom lopen wij zo graag voor het goede doel? Dat is goed uit te leggen.

Vooral het groepsgevoel doet hier veel aan mee. We lopen met zijn allen en gaan er goed voor. We gaan bijvoorbeeld gesprekken aan met mede-marathonlopers en hebben het over onze verschillende motivaties om mee te doen met de marathon. Dit gevoel van gemeenschappelijke interesses en het idee dat je iets goeds doet voor de wereld samen is een grote factor in onze keuze mee te doen aan een marathon voor het goede doel.

Ook een deel psychologie speelt erin mee. Sociale druk en invloed van de mensen in je directe of indirecte omgeving speelt een rol in de reden waarom we meelopen. Stel dat je vrienden allemaal meelopen en het jou ook vragen. Je kan natuurlijk nee zeggen, maar psychologisch gezien is wat je vrienden van je vinden een grote motivatie om mee te gaan en te laten zien dat je binnen de groep past en net zo goed bent als zij zijn.

Daarnaast zijn wij in Nederland ook ontzettend gefocust op initiatief. Vanuit een onderzoek uit 2016 van Nu.nl met Prof. Schuyt wordt duidelijk waarom. “Nederland is van oorsprong een land waar mensen veel aan maatschappelijke doelen bijdragen”, aldus Prof. Theo Schuyt. Wij doen dit door onze belangen. Vinden wij iets gewichtig, gaan wij er moeite, tijd en misschien ook direct geld in steken. De opbrengen van de afgelopen jaren zijn ontzettend hoog. En de trend groeit nog steeds.

Bijvoorbeeld het fietsevenement in Frankrijk dat voor kanker geld ophaalt, het Alpe d’HuZes. Zij haalden in 2016 ongeveer 11 miljoen op, door mensen naar de top te laten fietsen. Zo zie je maar, goede doelen hebben een ontzettend positief effect op ons als mens, vooral als het hand-in-hand gaat met sport, waar we het allerbeste uit onszelf kunnen halen. En dat is waarom we soms een marathon voor het goede doel lopen.