Boilies op baggerbodem: zo voorkom je stinkend aas tijdens het vissen

Wie vaker vist op karper op een baggerbodem zal het waarschijnlijk herkennen. Bij het binnenhalen van het aas stinkt de boilie ontzettend naar bagger. Daarbij kan je je afvragen of dit aas nog wel zo interessant is voor vriend karper om makkelijk op te nemen? Alles staat en valt hier ook met vertrouwen. Dat een karper op een baggerbodem aas opneemt uit de bodem is heel aannemelijk. Mochten er echter hardere een schonere stukken bodem aanwezig zijn, is de kans dat de karper hier naar voedsel zoekt gevoelsmatig groter. Het vinden van deze plekken is vaak lastig. Vandaar dat het goed aanbieden van je aas ook op zachte plekken extra vis gaat opleveren. 

Waarom gaat een boilie stinken en hoe voorkom je dit?

De reden dat een boilie gaat stinken als de bodem is dat het bagger in de boilie trekt. Zeker nieuwe boilies hebben de neiging om naast het uitwasemen van de geur- en smaakstoffen vocht op te nemen in het water. Door het juist voorweken van je boilies kan je dit veelal voorkomen. Zet hiervoor je boilies een dag of wat in een laag water zodat ze geen vocht opnemen. Eventueel kan het water ook met flavours worden versterkt om veel voedselsignalen af te geven. Zowel je voer als aasboilies zullen dan voldoende aantrekkingskracht hebben. Altijd handig ook om het laatst je haakaas nog even in te laten zakken, vandaar dat ik altijd een flesje in tacklebox heb zitten.

Te laat? Vervang je aas voor een pop-up

Mocht je te laat zijn om je boilies voor te weken dan kan het ook goed zijn om je haakaas te vervangen voor een pop-up. Dit is een drijvende boilie die boven op de bagger gevist kan worden. Het voordeel hierbij is dat je haakaas eerder zal opvallen tussen de voerboilies. De voerboilies zullen wel snel de smaak van de bodem over houden. Mocht je geen pop-up boilies hebben dan kan je ook met kruk of piepschuim balletjes het drijfvermogen vergroten. Let hierbij wel op dat de boilie makkelijk van de bodem af komt. Een te zwaar afgelode boilie zal ook in de bagger wegzakken, waardoor deze minder goed op te nemen is. De effectiviteit van je goed geknoopte of gekochte onderlijn zal dan ook een stuk minder zijn. Goed om de volgende keer rekening mee te houden als je je viskoffer weer eens inpakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *